De Locatie Fotograaf
Image default
Digitale fotografie

De beste systeemcamera tot 800 Euro

De beste systeemcamera tot 800 Euro

Waar moet ik op letten als ik een systeemcamera koop?

Er zijn een aantal zaken die u moet overwegen voordat u een systeemcamera koopt. Hobbyfotografen weten dat een camera niet zomaar een camera is. Systeemcamera’s zijn klein, handig en compact. Ze bevatten alle voordelen van een spiegelreflexcamera met één lens, behalve een spiegel.

Toch komt de kwaliteit van de foto’s heel dicht in de buurt van deze hoogwaardige apparaten. Maar niet alle spiegelloze camera’s zijn uitgerust met een goede kwaliteit. Om achteraf niet voor verrassingen te komen, geven wij u enkele tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een systeemcamera.

Sensorgrootte en -kwaliteit

De beste systeemcamera’s hebben een zogenaamde APS C-sensor. Dit kan worden gespecificeerd in de afmetingen 17,3 x 13 mm of 23,5 x 15,6 mm.
Met hetzelfde aantal pixels is het voordelig als de APS C-sensor een groot oppervlak heeft. Dit heeft als voordeel dat de individuele pixels voldoende ruimte hebben.

Details worden beter zichtbaar, beeldruis wordt verminderd en andere kenmerken die de kwaliteit verminderen worden ook geëlimineerd.

Bij de aankoop moet u daarom meer aandacht besteden aan de APS C-sensor en niet alleen aan het aantal megapixels.

Zelfs een 12 megapixel sensor kan hoge kwaliteitsbeelden produceren als de lens en de sensor van hoge kwaliteit zijn. 16 megapixels zijn alleen de moeite waard als u de beelden later op groot formaat wilt afdrukken.

Als de afdrukken beperkt zijn tot A4 of kleiner, is het aantal pixels minder relevant.

Lenzen – zijn ze verwisselbaar?

De lenzen van systeemcamera’s kunnen worden verwisseld, net als die van spiegelreflexcamera’s. Lenzen kunnen voor bepaalde situaties worden gebruikt, afhankelijk van het ontwerp en de brandpuntsafstand.
Een groothoeklens is meer geschikt voor landschapsfotografie. Ook de architectuur kan met deze lens optimaal tot zijn recht komen.

Telefotolenzen zijn bedoeld voor het maken van foto’s van grote objecten. Deze lens is ook ideaal voor het fotograferen van dieren. Aangezien de eisen variëren, moet u ervoor zorgen dat de lenzen onderling verwisselbaar zijn voordat u ze koopt.

Let op welke lenzen de fabrikant in zijn assortiment heeft, want in de meeste gevallen passen lenzen van andere fabrikanten niet op de systeemcamera. In de regel zijn het de toonaangevende fabrikanten die een breed scala aan lenzen aanbieden. Het is daarom altijd de moeite waard om te vergelijken voordat u een beslissing neemt over een systeemcamera.

Lichtgevoeligheid (ISO) en flitser

Bij een systeemcamera is de lichtgevoeligheid niet erg belangrijk. De ISO-waarde zegt alleen iets over het feit dat het mogelijk is om foto’s te maken, zelfs in slechte lichtomstandigheden, zolang de systeemcamera een hoge ISO-waarde heeft.
Het nadeel is dat dit leidt tot beeldruis en dat de beelden een kwaliteitsverlies ondergaan. In het algemeen is een ISO-waarde van 25.600 niet erg nuttig. Als het slecht weer is, moet u een flitser gebruiken die u kunt bevestigen of de ingebouwde flitser van de camera.

Zorg ervoor dat de ISO-waarde niet te hoog is wanneer u de camera koopt. Gebruik een systeemcamera met een ingebouwde flitser of bevestigbare flitser. Let op de extra kosten die kunnen ontstaan bij het gebruik van een clip-on flash.

Toon

Sommige fabrikanten rusten de systeemcamera’s uit met een display. Er zijn zeer grote verschillen in grootte, resolutie en zichtbaarheid in het zonlicht.
Kantelbare displays zijn geschikt voor het maken van egoïsme of het maken van foto’s met een zware. Als u een systeemcamera met intuïtieve bediening wilt, is een aanraakscherm een goede keuze.

Seriële beelden en bestandsformaat

Voor sommige fotosessies is het belangrijk hoe snel seriële beelden worden gemaakt. Vergelijk de gegevens van de systeemcamera’s om te zien hoeveel beelden per seconde kunnen worden opgenomen.
Het formaat speelt ook een belangrijke rol in de kwaliteit van de beelden. Het populaire JPEG-formaat is een gecomprimeerd bestand dat achteraf moeilijk te bewerken is. Daarom wordt vaak het ongecomprimeerde RAW-formaat gebruikt. Hoewel er meer opslagruimte nodig is, is de kwaliteit veel hoger en is ook de nabewerking eenvoudiger.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/cameras/de-beste-systeemcamera-tot-800-euro/