De Locatie Fotograaf
Image default
Toerisme

Mythes van de Belgische kust

booking blankenberge

Folklore (letterlijk) is honderden jaren oud, en vissers geloven het nog vaak. Zie het als een vissersbijgeloof, of geloof het zelf!

Beeltenis van de Roesschaert, te vinden in het Huisje van Majutte

Volgens de mythologie was Roesschaert een heks, het huis werd verwoest door een grote storm en na de storm veranderd in een hond. Vervolgens martelden heksen in de vorm van verschillende dieren (zelfs vissers) de vissers in Brandenburg.

Om zichzelf te beschermen tegen Roesschaert hebben veel vissers een “knienaam” gekregen, een bijnaam die in de loop van de tijd zal veranderen. Maak de vissers zelfs helemaal zwart, en gooi dan zeewater op hun gezicht terwijl ze het volgende zeggen om ze te laten “dopen”:

De traditie van naamgeving bestaat nog steeds onder vissers. In Huisje van Majutte lees je de dijbenamingen van verschillende Blankenbergse vissers in een tabel.

Duvetorre in Nieuwpoort

Dekbedovertrek van Nieuwpoort-Stad krijgt de bijnaam omdat men denkt dat Jeanne Panne (Jeanne Panne) hier een afspraak heeft gemaakt met de duivel.

Jeanne Panne was de vrouw van een bakker die in 1650 werd veroordeeld voor hekserij. Toen Jenny 10 jaar oud was, werd haar vader ook verbrand door een heks.

Jeanne Panne was 57 jaar oud en werd door verschillende mensen ervan beschuldigd een heks te zijn. Ze voorspelde volgens hen de toekomst en maakte in korte tijd zelfs mannen machteloos. Na een hele dag martelen, gaf Jenny Penny toe dat ze samenspande met de duivel. Op 16 mei 1650 werd Jenny als heks verbrand.

In Nieuwpoort toont het driejaarlijkse Heksenfestival het leven van Jeanne Panne, vanaf de geboorte tot het verbranden van een heks.

Stientje Kervel plaquette bij Majutte House

Justine “Stientje” Bogaert is kruidendokter in Blankenberge, die werd aangezien voor een heks. Ze verkoopt kruiden en boeken, en maakt haar eigen kruidenmengsel. Bovendien is ze een lange vrouw met zwart haar.

De vissers en kinderen waren bang voor haar, ze zei dat ze het beeld kon verplaatsen zoals ze wilde, of dingen kon laten verdwijnen.

In 2015 werd Stientje een van de giganten van de Halloweenparade in Blankenberge. In Huisje van Majutte kunt u ook de likeur “Stientje Kervel” proberen.

Fleris beeld Middelkerke

Leffinge bij Middelkerke is “Fleriskothoeve”, een 14de eeuwse hoeve die mogelijk toebehoorde aan de Tempeliers. De naam van de boerderij is ontleend aan de boer Fleris, wiens reputatie nogal slecht is. De legende van Fleris was in de 16e eeuw, een eeuw van vervolging en spanning voor heksen. Als mensen naar de kerk willen, vernielt Fleris volgens de legende onder meer alles, waardoor de woning onveilig wordt. Als ze echter plezier wilden hebben, hield Fries ze niet tegen. Tijdens de Fleriswandeling loop je langs de Leffinge, of passeer je de boerderij!

Het Heilig Kruis van Wenduine

Lang na de stormvloed vingen de onder water gezonken vissers van de Oude Winduin in Blankenberge een groot kruis en bouwden ze het kruis in de Blankenberge kerk. Maar toen ze de volgende dag naar de kerk gingen, was het kruis weg. Ze vonden het op de oorspronkelijke locatie. Er werd besloten om het kruis in de Winduinkerk te plaatsen, en een paar dagen later gingen de vissers naar Winduin om te kijken of het kruis er nog was.

Deze legende werd geportretteerd op het strand van Winduin tijdens het Pinksterfeest op zee. De vissers van Blankenberg brachten het oude kruis en de oude garnalenkajaks aan land en brachten het kruis vervolgens naar de kerk.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/blankenberge-zeedijk-strand.html