De Locatie Fotograaf
Image default
Woning en Tuin

Het overlijden van een naaste; wat moet je doen?

Het verlies van een dierbare is een pijnlijke en moeilijke periode in het leven. Naast het verwerken van emoties moeten er ook praktische zaken worden geregeld In dit artikel bespreken we wat je moet doen bij het overlijden van een naaste. Van het melden van het overlijden tot het huis leeghalen, we nemen stap voor stap de belangrijkste zaken met je door.

Het melden van het overlijden

Het overlijden van je naaste wil je zo snel mogelijk melden bij de juiste instanties. Neem contact op met de huisarts, die een overlijdensverklaring zal afgeven. Het kan ook een andere dokter zijn. Het ligt eraan wie de doodsoorzaak heeft vastgesteld. Deze verklaring is nodig voor de verdere afhandeling. Daarnaast moet je ook de gemeente op de hoogte stellen. Dit kan telefonisch of online via de website van de gemeente. Zorg ervoor dat je de benodigde gegevens bij de hand hebt, zoals de geboortedatum, naam en adres van de overledene.

Het regelen van de begrafenis of crematie

Na het melden van het overlijden moet er een keuze worden gemaakt tussen een begrafenis of crematie. Bespreek met andere nabestaanden en eventueel de overledene zelf als deze wensen heeft achtergelaten. Je kunt ook kijken naar de religie, tradities en voorkeuren van de overledene. Neem contact op met een begrafenisondernemer om de details te regelen, zoals de locatie, de datum en het tijdstip van de uitvaart. Denk ook na over de wensen van de overledene met betrekking tot de ceremonie, bloemen en muziek.

Het regelen van de nalatenschap

Na het regelen van de begrafenis of crematie moet de nalatenschap van de overledene afgehandeld worden. Dit omvat het inventariseren van de bezittingen en schulden van de overledene en het regelen van de erfenis. Schakel indien nodig een notaris in om je hierbij te helpen. Verzamel alle belangrijke documenten, zoals het testament, bankafschriften en verzekeringspolissen. Het is ook verstandig om contact op te nemen met eventuele instanties waar de overledene lid van was, zoals verenigingen of abonnementen, om deze op te zeggen.

Het huis leeghalen

Het huis van de overledene moet op een gegeven moment worden leeggehaald. Dit kan een emotionele en tijdrovende taak zijn. Het is raadzaam om de hulp in te schakelen van familieleden en vrienden. Sorteer persoonlijke bezittingen, zoals kleding, sieraden en fotoalbums. Neem de tijd om herinneringen op te halen en eventueel items te verdelen onder nabestaanden. Overweeg om spullen die je niet wilt bewaren te schenken aan goede doelen of ze te verkopen. Je kunt ook een professioneel opruimingsbedrijf inschakelen als het leeghalen van het huis te overweldigend wordt. Ze hebben ervaring in het efficiënt en respectvol opruimen van woningen na een overlijden.