De Locatie Fotograaf
Image default
Verbouwen

Ons eerste huis! We hebben hem eindelijk gevonden en zijn mega blij!

Zoals jullie misschien gemerkt hebben, is het de laatste maanden stil geweest op de blog. Daar is een reden voor: ik heb eerder dit jaar mijn eerste huis gekocht. De rest van mijn dag is nu gevuld met klussen in de omgeving van ons eerste huis.

Dus , eindelijk, vond ik de gelegenheid om deze post te schrijven, over het kopen van een huis en het effect van de FIRE mentaliteit op de aankoop. Niet alleen omdat het hebben van een appartement een belangrijke stap is naar financiële onafhankelijkheid, maar ook omdat het maken van de beste keuzes in het aankoopproces je kan helpen om een aanzienlijk bedrag te besparen. 

Hoewel dit vooral een individueel (en niet altijd een typisch) verhaal is, hoop ik wel dat andere huizenkopers wat financieel advies uit het artikel halen.

Fantastische kans om geld te verdienen Huurhuis te koop

Wat ik persoonlijk het belangrijkste vind aan (het doel van) financiële vrijheid is dat het de deuren opent om financiële kansen met beide handen aan te grijpen.

Een spaarvarken met een volledig saldo geeft je de mogelijkheid om je saaie baan op te zeggen of terug te gaan naar de universiteit om een nieuwe baan te zoeken die je altijd al hebt willen hebben. Het geeft je ook de kans om te investeren in een spannende onderneming of helpt bij de aankoop van je eerste huis om te verkopen.

In de lente van dit jaar deed zich een enorme kans voor om geld te verdienen toen onze huisbaas verklaarde dat hij de huurwoning in de komende maanden zou willen verkopen. Op dat moment hadden ze al investeerders op het huis zitten. 

Om een lang verhaal korter te maken, ons gezin kreeg de kans om het huurhuis waar we nu in wonen te kopen voor de prijs van honderdduizenden euro’s minder dan de WOZ prijs of in ieder geval lager dan de marktwaarde. Waar kom je zo’n deal nog tegen in de huidige woningmarkt?

De eerste keer dat je een huis koopt is wanneer je tekent 

Dit was een kans die we niet konden laten lopen. We accepteerden het bod, en een paar dagen later was het contract rond.

We zijn zo blij dat we ons eerste huis hebben gekocht!

Optimaliseren van de hypotheek 

Na de ondertekening van het voorlopige koopcontract is het tijd om de hypotheek te regelen. Voor velen is dit niet hun eerste keuze en zeker het meest stressvolle deel van het aankoopproces. Een belangrijk onderdeel van een vastgoed investering.

Dit is echter niet het geval voor mij. Met FIRE in mijn achterhoofd en de ervaring die ik de laatste jaren heb opgedaan op het gebied van belastingen en hypotheken, kon ik deze specifieke zaak wel aan.

Wat voor mij het belangrijkste was bij de keuze van een hypotheek (verstrekker):

Hypotheek

De adviseur verklaarde tijdens het gesprek dat hij in staat was de hypotheekaanvraag binnen enkele uren af te ronden (in het volgende hoofdstuk leest u waarom we zo gehaast waren). Een kostbare taxatie van het onroerend goed was niet nodig dankzij een taxatie op basis van een model en hij zou geen problemen hebben met de aanvullende documentatie die ik, een zelfstandige ondernemer, moest indienen. Dit bespaarde mij veel tijd en ook geld.

De interactie die we van deze adviseur kregen was echter net zo belangrijk. Na een korte bespreking van onze financiële situatie kwamen we al snel uit op de voor ons meest voordelige hypotheekstructuur.

De meest voordelige hypotheekconstructie heeft de laagste netto maandlasten en stelt ons in staat om zoveel mogelijk te besparen op onze indexfondsbeleggingen.

Hypotheken die niet aflossingsvrij zijn

De hypotheekadviseur was het meteen eens met ons idee om het grootste deel van onze hypotheek af te lossen is mogelijk tijdens de aflossingsvrije periode. Hij verraste ons zelfs door voor te stellen om meer dan 50 procent van de aankoopprijs aflossingsvrij op te nemen. Meestal doet de bank dit niet, maar aangezien de waarde van het huis dat we huurden of bouwden aanzienlijk hoger was dan de kosten om het te kopen, bestond de mogelijkheid van een uitzondering.

Uiteindelijk kregen we de hypotheek die bestond uit 60 dagen aflossingsvrije periode en een annuïteit van 40 dagen. Beiden met een vaste rente voor 10 jaar.

Over het deel dat niet in de hypotheek wordt afgelost, moeten we 1,37 procent rente betalen. De hypotheekhouder heeft geen recht op renteaftrek bij hypotheken. Maar, dit deel van de hypothecaire lening kan wel worden afgetrokken van box 3. Dit levert u elk jaar op uw belastingaangifte het voordeel van 1,40 procent op, omdat u voldoende spaargeld heeft om die tweede categorie vermogensrendementsheffing te dekken.

Er moet nog wel enige tijd gespaard worden om hier optimaal van te kunnen profiteren, maar uiteindelijk betalen we dan een rente die netto negatief is voor de hypotheek die alleen rentevrij is.

Ook als u voor een deel (of het geheel) van de schuld die niet wordt afgelost aftrek kunt nemen in het eerste deel van box 3 is dat doorgaans veel voordeliger dan een annuïteitenhypotheek met alleen renteaftrek voor hypotheken. Een belegging in vastgoed is voor een langere periode. Houd hier rekening mee met je keuze.

Verlaag de kosten van de aankoop

Als u voor de eerste keer een woning koopt, krijgt u te maken met allerlei “verplichte” aankoopkosten.

https://www.financieelvrijevrouw.nl/