De Locatie Fotograaf
Image default
Electronica en Computers

Wat is het verschil tussen pigment inkt en kleurstof inkt (PGI en CLI)?

In moderne printers gaan tegenwoordig vaak veel verschillende soorten inktpatronen. Er zijn al printers die acht patronen nodig hebben om te functioneren. Veel mensen vragen zich af wat je nou aan al deze extra inktpatronen hebt en wat het verschil is met de andere patronen in de printer. Vooral wanneer er twee patronen van dezelfde kleur inzitten, zoals bij de meeste Canon printers, is het voor velen een raadsel waarom ze dit doen. Wij gaan dat in dit artikel verder toelichten.

CLI inkt

Bij de kleurenpatronen van Canon cartridges vind je vaak typenummers die beginnen met CLI. CLI staat voor ChromaLife Ink. De inkt in deze patronen is samengesteld uit een kleurstof dat is opgelost in water. Dit maakt de kleurkracht van deze soort inkt erg groot, maar heeft een negatief effect op de houdbaarheid van de inkt. Zo zullen foto’s vaak vervagen na enkele jaren, vooral wanneer ze niet goed zijn opgeborgen. De oorspronkelijke foto afdrukkwaliteit van kleurstofinkt is erg goed. Dit komt doordat de kleurstofinkt erg goed in glossy papier kan dringen. Daarnaast zijn de kleuren erg goed en geeft de inkt een scherpe kwaliteit en een goede helderheid. De papierkeuze is hierbij echter ook erg belangrijk, ga voor glossy fotopapier wanneer je met kleurstof inkt een foto wilt printen.

PGI inkt

PGI cartridges vind je terug bij de (dikke) zwarte cartridges van Canon printers. PGI staat voor Pigment Ink. Deze inkt is een stuk dikker dan de kleurstof CLI inkt. Deze inkt hecht zich als het ware vast aan de vezels van het papier, waardoor deze inkt een stuk beter watervast is dan kleurstof inkt. Daarnaast kan Pigment inkt beter tegen zonlicht dan kleurstof inkt, waardoor deze minder snel zal vervagen in de zon. Doordat de inkt bestaat uit dikkere deeltjes, worden de prints wat grover met pigment inkt. Dit is niet erg wanneer je tekst print, maar bij het printen van een mooie kwaliteit foto wil je dit niet. Dit maakt pigment inkt niet erg geschikt voor het printen van kleuren, maar wel voor het printen van veel tekst.

Waarom zitten er twee zwarte cartridges in mijn printer?

De meeste Canon printers hebben twee zwarte cartridges. Een hiervan is een PGI cartridge met pigment inkt en de andere is een CLI cartridge met kleurstof inkt. Wanneer je normale zwarte tekst print, zal de printer het (dikkere) PGI patroon gebruiken. Zoals eerder uitgelegd heeft deze inkt namelijk een langere levensduur. Bij het printen van foto’s, wordt de CLI cartridge gebruikt. Deze wordt dan vooral gemengd met de andere kleuren om een zo realistisch mogelijke print te maken van een foto.

https://www.go4inkt.nl